Verhaal van Erik

Erik is sinds 6 jaar vrijwillig mentor bij Stichting Mentorschap Haag en Rijn. Hij heeft één cliënt, waar hij de wettelijk vertegenwoordiger en vertrouwenspersoon van is. Hij bezoekt zijn cliënt regelmatig en ondersteunt haar bij het maken van keuzes in de zorg. Erik: ‘Ik vind het erg leuk en dankbaar om dit te mogen doen. Het is een gevoel van liefde voor je medemens. Een medemens die het zonder jouw hulp veel moeilijker heeft in dit leven.’

Lees het verhaal

Studentenhuis vs. dorp

Begin vorig jaar verhuisde ik van mijn studentenhuis met 11 man in het altijd gezellige Utrecht naar een piepklein dorpje in de buurt van Gouda. Het was een super grote beslissing voor mij en mijn vriend om te gaan kopen, maar we kochten een mooi huis wat vergeleken met de prijzen in de stad zo veel meerwaarde had.

Lees het verhaal

Tante Joke Vertelt...

Joke, een grappige en optimistische weduwe van 71 jaar uit Breda, stond ondanks dat ze op 32-jarige leeftijd ziek werd en moest stoppen met werken, altijd voor iedereen klaar. Ze was vroeger dag in dag uit druk in de weer met vrijwilligerswerk of met oppassen op een hoop kinderen uit de buurt. Nu ze dit niet meer kan en zelf hulp nodig heeft moet ze eerlijk toegeven dat ze zich erg eenzaam voelt. Dit is haar verhaal:

Lees het verhaal

Geïnspireerd...?

Meld je aan

Maatjes Lisa en Marlinda

Twee jaar geleden kwam er op tv een spotje voorbij over een maatjesprogramma. Zelf had ik eigenlijk nog nooit zoiets gedaan en ik kende ook niemand in mijn vriendenkring die aan vrijwilligerswerk deed. Via wat online research kwam ik uit bij BestBuddies.

Lees het verhaal

Een sprong in het diepe

Milan (19) kwam er door vrijwilligerswerk achter dat hij helemaal niet happy werd van Informatica. Hij vond zijn passie en plezier in het helpen van kinderen. Op het laatste moment veranderde hij zelfs nog zijn studiekeuze, en nu doet hij iets waar hij echt blij van wordt.

Lees het verhaal

Peter

Peter is een vlotte, rustige jongen van 19 jaar. We hebben eind van de middag afgesproken voor een interview over zijn vrijwilligerswerk omdat hij dan klaar is met zijn werk: accountmanager bij een hoveniersbedrijf. "Een klein bedrijf," zegt hij lachend. " Ik doe van alles, van klantcontact tot planning en tuinontwerp."

Lees het verhaal

Zehra en Anne

Daar stond ik dan, al een half uur te zoeken tussen de kinderboeken in de bibliotheek. Wat zou ze leuk vinden? Wat leest een kind van 4 in godsnaam? Zou ze van dieren houden? Ik wist het écht niet en besloot uiteindelijk maar om mijn kansen te spreiden. Met een overvolle tas kwam ik uiteindelijk naar buiten gestormd. Ik was klaar om mijn eerste voorleessessie met Zehra te beginnen. Meteen toen ik binnenkwam voelde ik me helemaal thuis. Lekker met mijn sokken op de met paars fluweel beklede bank kruipen, een Turks theetje erbij en een vrolijke betweter in een prinsessenjurk die geen minuut stil kon zitten. Dat was de rode draad van alle voorleesuurtjes wel, denk ik zo. Zehra was een energieke spring-in-het-veld die het véél te leuk vond dat ik kwam. Voordat ik mijn jas uit had, moest er alweer een nieuw tasje geshowd worden of werd ik de poppenhoek ingetrokken om te spelen.

Lees het verhaal

Fiona durft te vragen

De 25-jarige Fiona kwam via een kennis bij NLvoorelkaar terecht en durfde na vele jaren eindelijk haar vraag te stellen. Ze heeft soms wel 30 epileptische aanvallen op een dag waardoor de kleine dagelijkse dingen gewoon erg lastig zijn. Ze plaatste haar hulpvraag en kreeg enorm veel positieve, lieve reacties. "Er waren zo veel mensen die me wilden helpen. Het is zo mooi dat dat kan!", zegt Fiona dankbaar.

Lees het verhaal

Mamo vertelt enthousiast

Ik ontmoet Mamo voor het eerst op het vrijwilligersfeest van de gemeente Gouda. Hij is in druk in gesprek met een andere bezoeker en ik zie hoe aandachtig hij luistert naar de verhalen. Mamo komt uit Syrië, werkt soms als vrijwillige tolk bij Vluchtelingenwerk en elke dinsdagochtend als vrijwilliger bij de NON-foodbank. Hij wil graag met mij verder praten over zijn vrijwilligerswerk en we spreken een week later af bij de Non-foodbank.

Lees het verhaal

Coby durft te vragen

Ik stelde mijn vraag op jullie website en kreeg al snel een reactie wat helaas niks is geworden. Daarna kreeg ik van jullie een mailtje met andere mensen die misschien iets voor mij konden betekenen. Hier vond ik Marry en we spraken snel af om een keertje kennis te maken. Meteen toen ze door mijn deur liep wist ik: Ja, dit is het! We hadden direct een klik en ze is van 3 tot 5 blijven kletsen. We vertelden elkaar over ons leven en ik dacht bij mezelf: wat fijn dat ik dit gedaan heb

Lees het verhaal

Bedankt vrijwilligers!

'Vrijwilligers en mantelzorgers zijn de steunpilaren van de samenleving'. Zij zijn belangrijk voor Gouda. Het Goudse college faciliteert hen daarom waar mogelijk en spreekt haar dank uit. Waardering van deze actieve groep Gouwenaren is belangrijk. Zij maken met hun inzet, tijd en passie het verschil. De Nationale Vrijwilligersdag op 7 december is daarom een mooie aanleiding om een aantal Goudse vrijwilligers in het zonnetje te zetten.

Lees het verhaal

Goede Doelentankstation

Aan de Industriestraat in Gouda ligt een wasstraat en tankstation: Goede Doelen Tankstation staat er met grote letters aangegeven. Wat doet deze organisatie eigenlijk? Ik heb een gesprek met Menno van der Haven, enthousiaste vrijwilliger bij De Baanderij waar het Goede DoelenTankstation onderdeel van is. Het wordt een mooi gesprek over De Baanderij en goede doelen, maar ook over menselijke kwetsbaarheid.

Lees het verhaal

Netwerk Samen voor Goud

Sinds Jasper Janssen en Maurice de Korne Samen voor Goud hebben opgericht, hebben ze het zo druk dat ze nauwelijks aan hun andere vrijwilligerswerk toekomen. Jasper is nog bestuurslid van het Swanenburgshofje, Maurice werkt nog als maatschappelijk werker bij Stichting House of Hope in Rotterdam Zuid, maar de meeste tijd gaat toch naar het Netwerk Samen voor Goud, geven ze besmuikt lachend toe. Ik wil ze interviewen over vrijwilligerswerk omdat Samen voor Goud heel wat weet los te maken bij jongeren.

Lees het verhaal

Mariëlle voor dieren

"Als ik een zwaan in nood zie, spring ik in het water. Dat zit gewoon in me", antwoordt Mariëlle als ik haar vraag waarom ze als vrijwilliger bij de Dierenambulance werkt. Mariëlle is 24 en enthousiast over haar werk dat ze nu al 6 jaar doet. Ze is op haar 18e binnen gekomen als stagiaire voor de opleiding dierverzorging van het Wellantcollege en is daarna gebleven. Ze kon niet makkelijk werk vinden en bij de Dierenambulance vond ze helemaal haar draai.

Lees het verhaal

Illias voor Gouda

Ik heb Illias voor het eerst ontmoet bij een van de cursussen van het VIP waar hij de jongste deelnemer was: 23 jaar. Nieuwsgierig wat voor vrijwilligerswerk deze jongen doet en wat zijn drijfveren zijn, heb ik een afspraak met hem gemaakt. Met een brede glimlach staat hij voor me – nog een beetje moe van de avond daarvoor. Het was laat geworden bij StudioGonz waar hij vrijwillig als teamleider werkt. Nog voor ik hem vragen kan stellen, begint Illias uit te leggen wat hij op zo'n avond doet. Hij is verantwoordelijk voor een goed verloop van de avond, moet de mensen achter de bar aansturen, opletten of het goed gaat aan de deur met de toelating van publiek en gedurende de avond zorgen voor allerhande administratie.

Lees het verhaal

Hans voor cultuurhistorie

Ik heb een afspraak met architect Hans Verwey in het gerestaureerde Remonstrantse Poortje aan de Keizerstraat . Een uniek plekje in de stad waar tijdens ons gesprek nieuwsgierige toeristen komen kijken en foto's maken. "Dat vind ik erg leuk", zegt Hans, "als ik hier ben laat ik het hek openstaan zodat toeristen kunnen kijken. Dit is zo mooi, dat hoef ik niet voor mezelf te houden."

Lees het verhaal