Bedankt vrijwilligers!

Als ik de vrijwilligers met al die kaarsjes op Kaarsjesavond zou vergelijken, wat zou Gouda dan donker zijn zonder hen
'Vrijwilligers en mantelzorgers zijn de steunpilaren van de samenleving'. Zij zijn belangrijk voor Gouda. Het Goudse college faciliteert hen daarom waar mogelijk en spreekt haar dank uit. Waardering van deze actieve groep Gouwenaren is belangrijk. Zij maken met hun inzet, tijd en passie het verschil. De Nationale Vrijwilligersdag op 7 december is daarom een mooie aanleiding om een aantal Goudse vrijwilligers in het zonnetje te zetten.
Wethouder Corine Dijkstra: "Voor Gouda zijn vrijwilligers heel belangrijk. En worden ze steeds belangrijker. Als ik de vrijwilligers met al die kaarsjes op Kaarsjesavond zou vergelijken, wat zou Gouda dan donker zijn zonder hen".

Samen aan een doel werken verbindt
In de Heemtuin Goudse Hout kunnen bezoekers kennis maken met een aantal kenmerkende landschappen uit het Zuid-Hollandse veenweidegebied. Tineke Kelderman is er vrijwilliger. "Ik zit in de PR werkgroep, houd me bezig met educatie en werk in de tuin. In de Heemtuin vind ik mijn rust. Lekker in de aarde wroeten. Niets hoeft. Je zaait, je oogst, je raakt verbonden met de grond... Je deelt, terwijl je werkt, je dingen. Dat verbindt. Net zoals het samen aan een doel werken zoals een juiste biotoop voor ringslangen. En nu zijn ze er na 30 jaar dan eindelijk".

Hier is iedereen gelijkwaardig
Stef Vergeer is niet alleen secretaris van So What!, maar staat ook achter de bar en verzorgt het licht. En dat typeert de vrijwilligers bij het poppodium: "Je kan hier alles leren. Hier is iedereen gelijkwaardig. Als er iets moet worden georganiseerd, staan er 20, 30 mensen klaar. Dat geeft mij een familiegevoel; het zijn echte vrienden. Als we gezamenlijk een drukbezochte avond hebben georganiseerd en deze ook weer samen afsluiten, geeft dat veel voldoening. Het is mooi om je na zo'n geslaagde avond te realiseren dat we het samen gewoon voor elkaar krijgen".

Filmhuis is goede tegenhanger van Cinema Gouda
Het Filmhuis Gouda verzorgt jaarlijks bijna zeshonderd filmvoorstellingen, waarin ruim honderd verschillende titels aan bod komen. Zeven dagen per week worden hoofdzakelijk films uit het Arthouse-circuit vertoond. "We zijn met ons aanbod cultuurfilms een goede tegenhanger van Cinema Gouda", aldus vrijwilligster Carla Verschoof. Zij zorgt er achter de schermen voor dat elke filmvoorstelling goed verloopt. "Ik ben één van de vier operateurs die de films opbouwen. Ik heb de films vroeger nog geknipt en geplakt. Nu gaat dat allemaal digitaal. Naast mijn werk als operateur promoot ik – afgewisseld door twee collega's - het Filmhuis elke zaterdag op de radio".

Nu richt ze zich op haar toekomst
Het Maatjesproject verbindt vrijwilligers aan mensen die aandacht, steun of begeleiding nodig hebben. Elly Schotanus koppelt en begeleidt die maatjes, en vervulde ook zelf die rol. "Toen ik me als vrijwilliger opgaf kreeg ik een vluchtelinge te begeleiden. Ik ben er elke week langsgegaan. Een beetje praten, mee naar de dokter en oogarts… ik probeerde haar uit het sociale isolement te krijgen. We zijn ook samen gaan solliciteren. En nu is ze vrijwilligster bij de Voedselbank en werkt ze bij de kringloopwinkel. Ze is een sterkere vrouw geworden. En langzamerhand wordt ook haar Nederlands beter. Nu richt ze zich op haar toekomst".

Ik ben bij dat ik kan helpen
Martine Fokkema is vrijwilliger bij 't Swanenburghshofje. "In de woningen van het hofje bieden we de mogelijkheid voor tijdelijke huisvesting met begeleiding van mensen met maatschappelijke of psychosociale problemen. We geven mensen een kans hun leven weer op te bouwen, weer mee te draaien in de maatschappij. Ik ben zelf gezond opgeroeid; mijn wieg stond op de juiste plek. Bij heel veel mensen is dat niet zo geweest. Ik ben blij dat ik hen kan helpen, misschien het juiste zetje kan geven. Ik ben in het buitenland al vrijwilliger geweest en weet uit ervaring wat je voor iemand kunt betekenen".

Ik kan er niet meer mee stoppen
Leuke, zinvolle activiteiten voor mensen met een beperking én mensen uit de wijken; dat kenmerkt De Klup. John Geurdes is naar eigen zeggen al 6 of 7 jaar betrokken bij de organisatie. "We bieden met onze activiteiten een kwetsbare groep die makkelijk beïnvloedbaar is, een stuk bescherming. Daarbij kijken we niet naar wat mensen niet kunnen, maar naar wat ze wél kunnen. Ik was 62 toen ik stopte met werken. Ik had zeeën van tijd over en heb me bij De Klup aangemeld. Ik kon dezelfde dag nog aan de slag. En nu kan ik er niet meer mee stoppen".

