Direct naar de inhoud van deze pagina

Illias voor Gouda

Een toffe avond hebben en lol maken!

Ontmoeting met Illias

Ik heb Illias voor het eerst ontmoet bij een van de cursussen van het VIP waar hij de jongste deelnemer was: 23 jaar. Nieuwsgierig wat voor vrijwilligerswerk deze jongen doet en wat zijn drijfveren zijn, heb ik een afspraak met hem gemaakt. Met een brede glimlach staat hij voor me – nog een beetje moe van de avond daarvoor. Het was laat geworden bij StudioGonz waar hij vrijwillig als teamleider werkt. Nog voor ik hem vragen kan stellen, begint Illias uit te leggen wat hij op zo'n avond doet. Hij is verantwoordelijk voor een goed verloop van de avond, moet de mensen achter de bar aansturen, opletten of het goed gaat aan de deur met de toelating van publiek en gedurende de avond zorgen voor allerhande administratie.

StudioGonz

StudioGonz is een jongerensociëteit en een poppodium zonder winstoogmerk, aan de Turfsingel in Gouda waar een gevarieerd muziekprogramma wordt aangeboden op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond. Het programma varieert van diverse bands tot DJ's en optredens van singer- songwriters. "StudioGonz wil voor iedereen die van muziek houdt iets kunnen aanbieden", zegt Illias, "en steeds meer mensen weten ons te vinden, niet alleen publiek maar ook de lokale bands die graag willen optreden". Illias benadrukt dat gezelligheid een belangrijk onderdeel is bij StudioGonz: "ook de gewone baravonden worden druk bezocht en dan zijn hier steevast veel vrijwilligers te vinden. We zijn een hechte vriendengroep en treffen elkaar zowel binnen als buiten StudioGonz."

Als je van muziek houdt en nieuwe bandjes wilt zien of gewoon een avondje aan de bar wil hangen, is StudioGonz dus een goede plek. Maar waarom werkt Illias hier als vrijwilliger? Hoe komt hij hier terecht en wat vindt hij zo leuk dat hij hier al bijna 5 jaar vrijwilligerswerk doet?

Hoe het begon...

"Ik ben hier eigenlijk toevallig terecht gekomen. Ik zat zelf een keer daar aan de bar toen een van de bestuursleden vroeg of het niet iets voor mij was om daar te werken. Ik ben begonnen met af en toe bardiensten maar gaandeweg ben ik meer gaan doen. Ik ben er begonnen omdat ik gewoon zelf een toffe avond wilde hebben en lol wilde maken. Gaandeweg ontdekte ik dat ik het ook leuk vond om ook anderen een toffe avond te bezorgen. Muziek heb ik ook altijd leuk gevonden maar nu kan ik meedenken over soorten muziek en vind ik het erg leuk om lokale bandjes de gelegenheid te geven om op te treden en naamsbekendheid te krijgen." Eerlijk gezegd, kwam ik een beetje uit de goot'" zegt Illias zonder schaamte, "en in StudioGonz ben ik steeds meer in allerlei werk gerold. Ik heb nu ook betaald werk in de horeca en dat is toch ook dankzij mijn ervaring hier".

We werken hier allemaal als vrijwilliger (7 bestuursleden en 30 medewerkers) maar het wordt wel allemaal heel professioneel aangepakt, dus ik heb er ook veel geleerd. Er komt namelijk veel bij kijken: techniek, organisatievermogen, oog voor veiligheid en mensenkennis. Ook al zijn we er voor de lol, we nemen het heel serieus".

Ik zou het niet willen missen

Het is wel duidelijk dat dit vrijwilligerswerk Illias goed ligt en dat hij er ook veel aan heeft. Als ik hem vraag wat hij het fijnste vind van dit werk antwoordt hij: "de waardering, ik doe hier goed werk en dat waarderen mensen, ik vind het fijn om dat te merken". De volgende vraag is of Illias andere mensen kan aanraden om vrijwilligerswerk te gaan doen. "Zeker" zegt hij terwijl hij opveert. En waarom dan? Dan denkt hij even na: "ik houd van muziek, ik vind het fijn waardering te krijgen, maar het allerbelangrijkste is dat ik een vriendenkring heb gekregen waar ik altijd op kan terug vallen. Ook dat hoort bij dit vrijwilligerswerk. Ik zou niet zonder willen."'

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen