Krijgen vrijwilligers een vergoeding?
Als uw organisatie met vrijwilligers werkt, kunt u uw vrijwilligers een vergoeding geven. Dit is niet verplicht. U kunt een onkostenvergoeding of een forfaitaire vergoeding geven.
Onkostenvergoeding
Een onkostenvergoeding is een vergoeding voor de kosten die de vrijwilliger maakt voor het werk dat hij of zij uitvoert. Zolang u vrijwilligers alleen een vergoeding geeft voor de daadwerkelijk gemaakte kosten, hoeft uw organisatie dit niet op te geven aan de Belastingdienst. Dit betekent dat de vrijwilliger hier geen belasting over hoeft te betalen. Er is geen maximumbedrag. De gemaakte kosten moeten uw vrijwilligers wel kunnen bewijzen, bijvoorbeeld met bonnetjes. Meer informatie vindt u op de website van de Belastingdienst.
Forfaitaire vergoeding
De vergoeding kan ook altijd een vast bedrag zijn. Dat is een forfaitaire vergoeding. Zolang u vrijwilligers een vergoeding geeft die minder is dan de afgesproken maximumbedragen, hoeft uw organisatie dit niet op te geven aan de Belastingdienst. Dit betekent dat de vrijwilliger hier geen belasting over hoeft te betalen. De maximale bedragen vindt u op de website van de Belastingdienst.
Voor beide vergoedingen geldt dat de vrijwilliger het vrijwilligerswerk niet voor zijn of haar beroep mag doen. Is dat wel zo? Dan heeft de vrijwilliger geen recht op een onbelaste (belastingvrije) vergoeding.